9. Znakovi ovlašćenih lica

Ruka podignuta vertikalno sa otvorenom šakom. Znači obavezno zaustavljanje za sva vozila. Ako je taj znak dat na raskrsnici, znači zabranu prolaza za vozila, osim za ona koja se ne mogu na bezbjedan način zaustaviti.



Ruka horizontalno predručena sa otvorenom šakom. Znači zabranu prolaza za sve učesnike u saobraćaju čiji smjer kretanja siječe ispruženu ruka.



Lagano mahanje horizontalno odručenom rukom gore-dole sa otvorenom šakom okrenutom nadole.
Znači da vozač u čijem se smjeru daje taj znak treba smanjiti brzinu kretanja vozila.


Horizontalno predručena ruka sa otvorenom šakom i kružno kretanje podlaktice i šake od desna u lijevo. Znači da vozač u čijem se smjeru daje ovaj znak treba da ubrza kretanje vozila.


Horizontalno odručena ruka sa dlanom otvorene šake usmjerene prema određenom vozilu.
Znači da je vozač tog vozila obavezan da zaustavi vozilo kojim upravlja.

Tijelo u normalno stojećem stavu ili tijelo u istom stavu sa rukama horizontalno odručenim.
Obilježava da se vozila koja dolaze iz pravca u kom su okrenuta leđa, odnosno prsa policajca moraju zaustaviti, a da vozila koja dolaze sa bočnih strana tom licu imaju pravo prolaza.


Tijelo policajca u normalnom stojećem položaju ili tijelo sa istim položajem i horizontalno odručenim rukama, odgovara zelenom svjetlu za vozače koji nailaze sa bočnih strana, a crvenom svjetlu za vozače vozila koja nailaze iz pravca u kome su okrenuta leđa, odnosno prsa saobraćajnog policajca.


Učesnicima u saobraćaju znakove daju policijski službenici -policajci koji na osnovu zakona vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima. Policajci regulišu saobraćaj dajući znakove rukama i položajem tijela. Mogu, takođe, davati zvučne znakove pištaljkom i svjetlosne znakove baterijskom lampom.
Ako policajac reguliše saobraćaj na raskrsnici, znake kojima se naređuje zaustavljanje svih vozila i zabrana prolaza za određene učesnike u saobraćaju, može davati samo ako se nalazi u središtu raskrsnice .


Ako se na jednoj raskrsnici na-lazi više policajaca koji pomažu u regulisanju saobraćaja, znaci koje daju moraju biti usklađeni sa znacima koje daje policajac koji se nalazi u središtu raskrsnice.
Kada saobraćaj na raskrsnici, reguliše policajac, svi učesnici u saobraćaju su dužni pridržavati se znakova i naredbi koje im rukama i položajem tijela daje policajac.


Zvučni znaci daju se posebnim uređajem za davanje zvučnih znakova

Zvučni znaci koje daju policajci pištaljkom imaju sljedeća značenja:
Jedan zvižduk znači poziv učesnicima u saobraćaju koji ga čuju da obrate pažnju na policajca koji će pomoću odgovarajućeg znaka izraziti određeni zahtjev. Ovaj znak daje se samo pri regulisanju saobraćaja na raskrsnicama.
Više uzastopnih zvižduka znači da na motornom vozilu ili pomoću pištaljke.
Neki od učesnika u saobraćaju napravio grešku, odnosno postupio protivno zavilima saobraćaja ili postavljenim saobraćajnim znacima.



SVJETLOSNI ZNACI

U vršenju kontrole i regulisanja saobraćaja, policajci mogu da daju i svjetlosne znake.
Svjetlosni znaci daju se posebnim uređajima za davanje svjetlosnih znakova na motor-nom vozilu ili sredstvima koja se ručno koriste (baterijska lampa i sl).


Svjetlosni znaci koji se daju posebnim uređajima za davanje svjetlosnih znakova na motornom vozilu imaju sljedeća značenja:
• Dva trepćuća svjetla, od kojih je svjetlo plave boje na desnoj, a crvene boje na lijevoj strani vozila.
Ova svjetla ugrađena su na vozilima pod pratnjom. Kada se naizmjenično pale, znače obavezu za vozača koji susretne vozila koja su pod pratnjom, ili koga sustignu ta vozila:
- da se zaustavi
- da se strogo pridržava naredbi koje mu daju lica iz pratnje
- da kretanje nastavi tek pošto sva vozila pod pratnjom prođu
- da ustupi prvenstvo prolaza tim vozilima i da ih ne pretiče. Pješaci imaju obavezu   da se, radi propuštanja ovih motornih
vozila, sklone sa kolovoza.
• Dva trepćuća ili rotaciona svjetla plave boje na vozilu.
Ova svjetla su ugrađena na vozilo sa pravom prvenstva prolaza (vozila policije ili vojna vozila) koja obezbjeđuju prolaz jednom ili koloni vozila koja se kreću iza njega (slika 83).
Znače obavezu za:
- vozača da obrati pažnju na vozila kojima se obezbjeđuje prolaz, da ih propusti i, po potrebi, da zaustavi svoje vozilo dok ta vozila prođu
- pješake da se sklone sa kolovoza dok to vozilo ili kolona vozila ne prođe.


• Jedno trepćuće ili rotaciono svjetlo plave boje
Ugrađuje se na vozilo sa pravom prvenstva prolaza. Znači obavezu:
- za vozače da ustupe prven-stvo prolaza vozilu opremlje-nom ovakvim znakom i po potre-bi da zaustave svoje vozilo dok to vozilo ne prođe, osim za vozače vozila pod pratnjom
- za pješake da se sklone sa kolovoza dok to vozilo ne prođe.


•   Svjetlosni znak „STOP - POLICIJA"
Ovaj znak se ugrađuje na policijsko vozilo ministarstva unutrašnjih poslova. Obilježava obavezu za vozača vozila, koje se nalazi neposredno iza vozila koje daje svjetlosni znak, da zaustavi svoje vozilo.

5. UPOTREBA I ZNAČENJE CRVENOG SVJETLA - „BATERIJSKA LAMPA"
Svjetlosni znak koji se daje sredstvima koja se ručno koriste je postojano crveno svjetlo. Njime policajac maše uspravno na uzdužnu osu puta. Taj znak znači obavezu za vozača da zaustavi vozilo koje se kreće na dijelu puta gdje se taj svjetlosni znak daje.

6. UPOTREBA TABLICE U SVRHU REGULISANJA SAOBRAĆAJA
Za davanje znakova kojima se naređuje zaustavljanje, zabrana prolaza, smanjenje i ubrzanje kretanja vozila, policajac može upotrebljavati tablicu.
Tablica za regulisanje saobraćaja ima oblik kruga. Osnova tablice je bijele boje sa crvenom ivicom